Κάντε μας Like στο Facebook

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Μετά τον Χάρι Πότερ έρχονται βρισιές, βιασμοί, ρατσισμός και ηρωίνη!


Η πλουσιότερη συγγραφέας όλων των εποχών αποφάσισε πως ο λόγος της περιουσίας της (τα βιβλία της σειράς "Χάρι Πότερ")
δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.


Και ότι, αφού πια έχει λύσει το οικονομικό της πρόβλημα, μπορεί να ασχοληθεί με κάποιο άλλο είδος λογοτεχνίας.
Από τη μία γιατί αυτό ξέρει να κάνει και από την άλλη για να αποδείξει στον κόσμο ότι είναι καλή και σε κάτι άλλο εκτός από τα παιδικά βιβλία με μάγους.


Το “The Casual Vacancy” είναι μια πικρή σάτιρα της μικρής κοινωνίας μιας βρετανικής κωμόπολης. Μικροαστικό, γεμάτο ψέματα και κακεντρέχειες, μουντό. Άρα αποτυπώνει μια χαρά την σύγχρονη αγγλική κοινωνία. Ομοιότητες με τη σειρά "Χάρι Πότερ" –τουλάχιστον από αυτά που διαβάζω στις πρώτες κριτικές- δεν φαίνεται να έχει, πέραν τούτου: Οι χαρακτήρες που ξεχωρίζουν είναι κυρίως οι έφηβοι(είναι πολλοί οι πρωταγωνιστές του “The Casual Vacancy”– δεν υπάρχει κεντρικός ήρωας). Δεν έχουν τη μαγεία του Χάρι Πότερ και των φίλων του, αλλά και η σειρά του μικρού μάγου δεν έγινε τόσο επιτυχημένη μόνο λόγω των περιπετειών του. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και ο εσωτερικός τους κόσμος έπαιξε τεράστιο ρόλο. 

Αυτό που αλλάζει κυρίως είναι η τεχνική στη γραφή της J.K. Rowling, που γίνεται πιο σύνθετη και, βεβαίως, η θεματική της που πλέον περιέχει πράγματα που δεν θα μπορούσες ποτέ να διαβάσεις σε ένα βιβλίο "Χάρι Πότερ": Ναρκωτικά, πορνογραφία, βιασμοί, βρισιές. Το παρακάνει; Μάλλον όχι. Εκτός κι αν η επιλογή του θέματός της έγινε με βάση αυτόν ακριβώς το γνώμονα, να βγάλει επιτέλους από μέσα της όλα αυτά που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τόσα χρόνια. Οι συγκρούσεις των πολιτών μιας κωμόπολης εξυπηρετούν μια χαρά αυτόν το σκοπό. 


Πηγή: http://www.jumpingfish.gr