Κάντε μας Like στο Facebook

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

10 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μέρα που μπήκε στην παρέα των "μεγάλων", ο μεγαλύτερος ΟΛΩΝ.


11 Σεπτεμβρίου 2009.
Σαν σήμερα λοιπόν, ο Michael Jordan ανέβαινε στην σκηνή του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame για να πει την δική του αλήθεια, μια αλήθεια που απείχε - πάρα - πολύ από ότι, ίσως, κάποιοι να περίμεναν και να είχαν συνηθίσει από άλλους αστέρες.

Δεν αποθέωσε συμπαίκτες και αντιπάλους με το κιλό.
Δεν ευχαρίστησε τους πάντες.
Δεν είπε αστειάκια.

Μάλιστα η "υποδοχή" της ομιλίας του, κάθε άλλο παρά θερμή ήταν από τα Αμερικανικά media τα οποία μιλήσανε για μια ομιλία "that showed no class", με έναν εκ των μεγαλύτερων επικριτών της, τον Adrian Wojnarowski να αποκαλεί τον Jordan "Petty".

Πολλοί περίμεναν ο greatest of all-times να είναι και ο...nicest of all-times αλλά greatness και nice δεν πάνε μαζί.

Δεν γίνεται να μην είσαι μανιακός, άρρωστος, εθισμένος με την νίκη, τον θρίαμβο, την αντιπαλότητα, το "ο καλύτερος όλων σας", και να γίνεις πραγματικά ο greatest σε ότι κάνεις στην ζωή σου.

Ο Jordan το απέδειξε αυτό περίτρανα με την ομιλία του αυτή, όπου "αναλώθηκε" να υπενθυμίζει ΟΠΟΙΟΝ τον αμφισβήτησε ή τον αδίκησε ποτέ στην ζωή του - μέχρι και το high school - και να αναλύει πως τα τρόπαια τα παίρνουν οι παίκτες και όχι οι "οργανισμοί" - ένα τσιτάτο που είχε λανσάρει με μεγάλη επιτυχία ο μεγάλος του "εχθρός" ο Jerry Krause, GM των Bulls από το 1985 - με την περίφημη φράση " There is no I in team but there is in win!"

Το 2013 δίνοντας συνέντευξη στον Ahmad Rashad για το NBA TV Special "One on One" ρωτήθηκε για το speech αυτό και την πολύ κακή υποδοχή που είχε και απάντησε:

"I was really explaining to people about my competitive nature. Most people say that was the worst speech? OK. That's from your perspective. I'll go to the grave thinking, 'I said what I wanted to say. I'm not going to change it.'"

Τόσο απλά. Δεν ήθελε ποτέ να είναι αρεστός. Δεν ήθελε ποτέ να είναι φίλος με όλους. Δεν έπαιξε ποτέ για την "χαρά του παιχνιδιού". Τον ένοιαζε να είναι ο καλύτερος σε αυτό που κάνει και τον ένοιαζε να κερδίζει. ΠΑΝΤΑ!

Ναι ο λόγος του δεν ήταν αυτό που θες να ακούσεις για να είσαι εσύ χαρούμενος από τον καναπέ, να γραφτούν άρθρα για τον καλύτερο άνθρωπο στη γη που είχε έναν καλό λόγο για όλους ή να κοινωνικά αποδεκτός. Είναι όμως η αλήθεια του μεγαλύτερου όλων, ένας λόγος που αν είσαι προπονητής σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ επίπεδο και θες να εξηγήσεις τι χρειάζεται για να γίνεις μεγάλος, βάζεις αυτόν.

Αυτόν που δείχνει ότι το μεγαλύτερο όπλο όλων είναι να ανακαλύπτεις πάντα ένα νέο κίνητρο να σε ωθήσει σε μια ακόμα νίκη. Σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα, σε κάθε χρονιά! Όπως έκλεισε ο Michael έτσι θα κλείσουμε και εμείς..

"Never say never. Because limits, like fears are often just an illusion"

Υ.Γ. Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το speech, όπου τυχαία ή όχι το βίντεο διαρκεί 23 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.His Airness, Michael Jordan, #23:

Πηγή: www.facebook.com/ThePodbusters