Κάντε μας Like στο Facebook

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020

Πρόβα από καταστηματάρχες για την άρση των μέτρων: Με αποστάσεις, μοντέρνες μάσκες και προσφορές

Άρση καραντίνας: Με μάσκες προστασίας και οι κούκλες στη βιτρίνα μαγαζιού
Επί ποδός βρίσκονται επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου, εστίασης και κέντρων αισθητικής εν αναμονή της επαναλειτουργίας τους.
Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό φέρνει νέα πρωτόγνωρα δεδομένα στην αγορά. Σκέψεις, προβληματισμοί και η προετοιμασία της επόμενης μέρας από τέσσερις επαγγελματίες που μίλησαν στο Sputnik.

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μετά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, αλλά και την αγωνιώδη προετοιμασία της επόμενης ημέρας περιγράφουν οι επαγγελματίες που μιλούν στο Sputnik, εν αναμονή της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης της αγοράς.

Μετρώντας περισσότερες από 40 ημέρες με τα καταστήματά τους κλειστά, αναφέρονται στη μεγάλη οικονομική ζημιά που καταγράφουν, αθροίζοντας ενοίκια, λογαριασμούς, φόρους και εισφορές που πρέπει, έστω και με καθυστέρηση, να πληρωθούν. Η στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας κρίνεται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πάγιες και ανελαστικές υποχρεώσεις τους, αλλά και στα πρωτόγνωρα δεδομένα που επιβάλλει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Επί ποδός βρίσκονται, αυτές τις ημέρες, επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου, εστίασης και κέντρων αισθητικής, προσπαθώντας να διαμορφώσουν εκ νέου τους επαγγελματικούς τους χώρους, έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μετρούν αποστάσεις, εφοδιάζονται με μάσκες και αντισηπτικά, προγραμματίζουν τακτικές απολυμάνσεις. Με στόχο να «αφυπνίσουν» την αγορά και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες μέσω social media, σχεδιάζουν πρωτότυπες βιτρίνες αλλά και μεγάλες προσφορές.

Δήμητρα Κούτρα, ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής Velvet Touch: Τίποτα δεν θα εμποδίσει την άρτια παροχή υπηρεσιών μας

Η κατάσταση που περάσαμε υπήρξε πάρα πολύ δύσκολη τόσο για μισθωτούς, όσο και για επιχειρήσεις. Βρεθήκαμε από τη μια μέρα στην άλλη σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, προσωπικές και επαγγελματικές. Η ζημιά μιας επιχείρησης που παραμένει κλειστή επί δυο μήνες είναι μεγάλη. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όσο και οι δαπάνες διατήρησης χώρου και εξοπλισμού, αυξάνουν τα έξοδα την ίδια στιγμή που τα έσοδά της είναι μηδενικά.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τώρα; Πώς θα είναι οι σχέσεις με τους πελάτες μας; Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο; Πώς θα διαχειριστούμε τις νέες συνθήκες; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν σίγουρα όλους τους επαγγελματίες. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε δυο μεγάλες προκλήσεις: την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεών μας και την παροχή ποιοτικών, αλλά και οικονομικών, υπηρεσιών στους πελάτες μας, οι οποίοι επίσης επλήγησαν από τον COVID-19.

Η βασική μας σκέψη είναι να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό και υγειονομικά άρτιο τρόπο τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ινστιτούτου Velvet Touch είναι ο μεγάλος χώρος. Υπάρχουν ένας μεγάλος χώρος υποδοχής/αναμονής και δύο ξεχωριστά δωμάτια εφαρμογών για τις υπηρεσίες που παρέχουμε (διοδικό laser, περιποίηση προσώπου κ.ά). Σήμερα, αυτή η αρχική μας επιλογή για έναν άνετο χώρο, μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε οποιοδήποτε συνωστισμό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κατόπιν ραντεβού, αφήνοντας επαρκή χρόνο για καθαριότητα, ενημέρωση και επίλυση τυχόν προβληματισμών των πελατών μας, ακριβώς όπως λειτουργούσαμε και πριν. Επιπλέον, συμπορευόμενοι με τις επιστημονικές οδηγίες, στα παραπάνω θα προστεθεί και η τήρηση όλων των μέτρων που θα υποδείξει ο ΕΟΔΥ. Θα παρέχουμε αντισηπτικό, μάσκες και γάντια κατά την είσοδο στον χώρο μας. Φυσικά, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων, αλλά και σε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ώστε τίποτα να μην εμποδίσει την παροχή των υπηρεσιών μας με άριστο τρόπο.

Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τη δύσκολη περίοδο, να ανταποκριθούμε έγκαιρα στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, αλλά και να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του κόσμου, ο οποίος είναι επιβαρυμένος από την κατάσταση και στεναχωρημένος, προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δημιουργήσαμε μάλιστα στη σελίδα μας στο facebook έναν διαγωνισμό έως τις 30 Απριλίου, για τρεις δωροεπιταγές αξίας 20, 50 και 100 ευρώ.

Γιώργος Γκατζέλης, ιδιοκτήτης καταστήματος Gatzeli's Fenomeno Jeans & Shoes: Να νιώθουμε στιλάτοι φορώντας μάσκα

Εν όψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανανεώσαμε τα προϊόντα και τις βιτρίνες μας. Σαν επιχείρηση που λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια, σεβόμαστε τόσο τους εργαζομένους, όσο και τους καταναλωτές, γι’ αυτό και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλοι μας θα φοράμε γάντια και μάσκα, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής μέσα στο κατάστημα. Θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό δίπλα στο ταμείο του καταστήματος, όπως και μάσκες και γάντια μίας χρήσης για την περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν έχει προμηθευτεί από πριν. Οι πελάτες θα μπαίνουν ένας-ένας με σειρά προτεραιότητας, ενώ η πόρτα του καταστήματος θα είναι μόνιμα ανοιχτή, έτσι ώστε να αερίζεται επαρκώς ο χώρος. Θα προτείνεται προαιρετικά στους πελάτες να μη δοκιμάζουν τα ρούχα εφόσον γνωρίζουν το νούμερο που χρειάζονται, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση τα ρούχα θα σιδερώνονται προσεκτικά και θα επανατοποθετούνται στα ράφια προς πώληση. Τέλος, θα επιμείνουμε σαν κατάστημα να κάνουμε ανέπαφες συναλλαγές μέσω κάρτας, αποφεύγοντας τις συναλλαγές με μετρητά.

Φυσικά, θα κάνουμε προσφορές σε ρούχα και παπούτσια. Ευτυχώς είχαμε προλάβει να παραλάβουμε τις περισσότερες παραγγελίες της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά φροντίσαμε να παραλάβουμε και μοντέρνες μάσκες πολλαπλών χρήσεων, βαμβακερές με εσωτερικό συνθετικό φίλτρο, με πιστοποίηση προστασίας βάσει των οδηγιών της ΕΕ, σε διάφορα σχέδια. Είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα προστασίας, ειδικά τώρα που χαλαρώνουν τα μέτρα, για όλη αυτή τη μεταβατική περίοδο μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο φορέσαμε μάσκες και σε όλες τις κούκλες στη βιτρίνα. Όχι μόνο δεν πρέπει να ντρεπόμαστε, αντίθετα πρέπει να νιώθουμε στιλάτοι φορώντας μία μάσκα που ταιριάζει με το κάθε ντύσιμό μας. Να αλλάξει πια και η διάθεσή μας.

Η ζημιά δυστυχώς, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ανυπολόγιστη. Για όσους δεν διαθέτουμε online κατάστημα, οι χρηματικές εισροές ήταν μηδαμινές αυτούς τους δυο μήνες. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για ρευστότητα στην αγορά. Άτοκα δάνεια που θα δίνονται με ευκολότερα κριτήρια και μείωση του ΦΠΑ είναι προτάσεις που θα βοηθούσαν πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν.

Στέφανος Λώλος, ιδιοκτήτης τεχνοχώρου, καφέ-μπαρ Φάμπρικα: Να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν


Η ζημιά για τα καταστήματα εστίασης είναι ήδη πολύ μεγάλη, αφενός γιατί η αναστολή λειτουργίας εφαρμόστηκε απότομα και μας βρήκε απροετοίμαστους, αφετέρου διότι ακόμη δε γνωρίζουμε επακριβώς πότε και με ποιον τρόπο θα επαναλειτουργήσουμε. Τη συνολική ζημιά θα την ξέρουμε στο τέλος του έτους. Από τη στιγμή που η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα δείχνει να είναι υπό έλεγχο, νομίζω πως πρέπει να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν.

Σχεδιάζουμε ήδη τον χώρο μας, έτσι ώστε τα τραπέζια να έχουν απόσταση άνω του ενός μέτρου μεταξύ τους, το προσωπικό μας θα φοράει γάντια τα οποία θα αλλάζονται τακτικά και μάσκες προστασίας. Επίσης, όλοι οι χώροι θα απολυμαίνονται συχνά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στην τακτική καθαριότητα σε τραπεζοκαθίσματα, κουζίνα, τουαλέτες.

Αυτή την περίοδο, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, για να προσελκύσουμε τον κόσμο, θα πρέπει να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Επιπλέον, θα ανανεώσουμε τους καταλόγους μας και θα μειώσουμε όπου μπορούμε τις τιμές. Ελπίζουμε ότι, μεριμνώντας για την εστίαση, η κυβέρνηση θα μειώσει τον ΦΠΑ. Θα κινηθούμε όπως μπορούμε και μέσω προωθητικών ενεργειών. Ο καθένας μας πρέπει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει ότι ο χώρος του είναι μεγάλος και καλά αεριζόμενος, αλλά και όλα όσα προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα.

Μάνος Παπανικολάου, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ The Blinders: Επανατοποθετώ τα τραπέζια μετρώντας αποστάσεις

Θεωρώ ότι, εφόσον ανοίγουν κομμωτήρια και μαγαζιά λιανικής, θα έπρεπε να ανοίξουν και οι δικοί μας χώροι. Ακόμη ένας μήνας με κλειστά καταστήματα εστίασης θα έχει πολλές επιπτώσεις, τόσο για επιχειρηματίες, όσο και για τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται σε καφετέριες, μπαρ κι εστιατόρια. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη γιατί μια επιχείρηση χωρίς τζίρο, δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως είναι το ενοίκιο, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κλπ. Με την αποπληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των προηγούμενων μηνών που έχουν ανασταλεί, θα μαζευτούν μεγάλα ποσά που θα είναι δύσκολο να πληρωθούν.

Δεν έχουμε λάβει ακόμη συγκεκριμένη πληροφόρηση για το πώς θα λειτουργήσουμε ξανά. Ωστόσο, βρίσκομαι αυτές τις ημέρες στο μαγαζί και προσπαθώ να επανατοποθετήσω τα τραπέζια στις κατάλληλες αποστάσεις. Ευτυχώς, υπάρχει αυλή που πολλοί θα προτιμήσουν, ενώ στους εσωτερικούς χώρους θα γίνεται εβδομαδιαία απολύμανση. Επίσης, πολύ καλή συντήρηση σε κλιματιστικό και εξαερισμό. Οι υπάλληλοι θα φοράνε γάντια και μάσκες, ενώ κάθε τραπέζι θα καθαρίζεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση του από τον πελάτη. Θέλω να πιστεύω ότι και οι πελάτες μας που ανυπομονούν να βγουν έξω για να διασκεδάσουν, θα τηρούν τα μέτρα προστασίας χωρίς να χαλάει η διάθεσή τους.

sputniknews.gr